Jdi na obsah Jdi na menu

Čakry

Čakry jsou neviditelná centra energie. Při správném fungování čaker máme zdravé tělo i mysl. Jsou to vlastně takové neviditelné trychtýře, které škodlivou energii odvádějí ven z těla a starají se o přísun čisté energie. Čaker v těle je hodně, ale my se dnes budeme zabývat šesti ze sedmi hlavních čaker. První dvě čakry patří do existenciální roviny „země“, druhé dvě do existenciální roviny „člověk“, a poslední dvě do existenciální roviny „nebe“.

 

Psychologická funkce čaker

        Jak člověk dozrává a čakry se vyvíjejí, každá z nich začíná reprezentovat určitý psychologický model, který se v životě člověka utváří. Většina z nás reaguje na nepříjemné zkušenosti zablokováním pocitů a zastavením velké části energetického toku. To ovlivní vývoj a dozrávání čaker a vyústí v inhibici příslušné psychologické funkce. Když je například dítě opakovaně odmítáno se svými projevy lásky, pravděpodobně se přestane pokoušet lásku dávat. Aby toho docílilo, musí zablokovat vnitřní pocit lásky, to znamená, že musí zastavit energetický tok v srdeční čakře. Když je průtok energie přes srdeční čakru zastaven nebo podstatně zpomalen, ovlivní to vývoj této čakry. Nakonec bude pravděpodobně následovat i určitý fyzický problém.

        Stejně to probíhá i u ostatních čaker. Když osoba blokuje jakýkoliv zážitek, dojde ke vzniku bloku v čakrách – a ty se nakonec zdeformují a nedosáhnou správného tvaru a funkce. Čakry se zablokují, přeplní se energií, která se v nich městná, otáčejí se nepravidelně nebo obráceně (proti směru hodinových ručiček) a v případě onemocnění se dokonce těžce zdeformují nebo roztrhnou.

  Když čakry fungují normálně, každá je „otevřená“, otáčí se ve směru hodinových ručiček a metabolizují potřebné energie z univerzálního energetického pole. Pokud se čakry otáčejí ve správném směru, proudí energie z tohoto pole do čakry.  Avšak když se čakra otáčí proti směru hodinových ručiček, energetický tok směřuje ven z těla a překáží tedy jejímu metabolismu. Jinak řečeno, potřebné množství energie, které prožíváme jako psychickou realitu, neproudí do čakry, která se točí proti směru hodinových ručiček. Tato čakra je pro přicházející energie „uzavřená“.

  Jelikož čakry energie nejen metabolizují, ale také je dokáží „vnímat“, slouží nám zároveň také k tomu, aby vypovídaly také o světě kolem nás. Jestliže „zavřeme“ čakry, tyto informace k nám nepřicházejí. Dojde-li k tomu, že se čakry točí proti směru hodinových ručiček, naše energie vychází ven do světa. My vnímáme vlastnosti energie, kterou posíláme ven, a říkáme, že je to svět. V psychologii se tento jev nazývá projekce. Tato imaginární realita, kterou promítáme do světa, závisí na obrazu světa, jaký jsme si vytvořili na základě svých dětských zkušeností a skrze mysl dítěte. Jelikož každá čakra souvisí se specifickou psychologickou funkcí, to, co promítáme skrze každou čakru, bude patřit do oblasti působnosti té které čakry a bude u každého z nás individuálně zabarveno, protože životní zkušenosti každého z nás jsou unikátní.